ACORDAREA INDEMNIZAȚIILOR CĂTRE PERSOANELE PERSECUTATE POLITIC SAU DEPORTATE SAU CĂTRE URMAȘII ACESTORA – Decret-lege nr. 118/1990
Aspecte generale
Conform Decretului-Lege nr. 118/1990 atât persoanele persecutate politic sau deportate începând cu data de 6 martie 1945, cât și în anumite cazuri, soțul/soția și copii acestora, pot beneficia de anumite drepturi, în special de o indemnizație lunară din partea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, respectiv a municipiului București.
În funcție de categoria în care vă încadrați, astfel cum vom detalia mai jos, cuantumul indemnizației lunare poate fi:
- 350 lei/lună,
- 500 lei/lună,
- 700 lei/lună.
CONDIȚII PENTRU PERSOANELE PERSECUTATE POLITIC
Pentru a beneficia de indemnizație lunară de 700 lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, persoanele trebuie să se încadreze într-una din următoarele categorii:
- a executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracţiuni politice,
- a fost privată de libertate în locuri de deţinere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune;
- a fost strămutată într-o altă localitate;
- a participat în acţiuni de împotrivire cu arma în mână şi de răsturnare prin forţă a regimului comunist până la data de 31 decembrie 1964 – toate acestea începând cu 6 martie 1945,
- a fost deportată în străinătate după 23 august 1944;
- a fost constituită în prizonier de către partea sovietică după data de 23 august 1944 ori, fiind constituită ca atare, înainte de această dată, a fost reţinută în captivitate după încheierea armistiţiului, indiferent de locul reţinerii.
Pentru a beneficia de indemnizație lunară de 350 lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau de domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate, persoanele trebuie să se încadreze într-una din următoarele categorii:
- a fost internată în spitale de psihiatrie;
- a avut stabilit domiciliu obligatoriu;
ATENȚIE!
Sunteți interesat de obținerea indemnizației de revoluționar? Vă putem ajuta!
Click aici pentru a programa o consultație!
CONDIȚII PENTRU SOȚUL/SOȚIA PERSOANELOR PERSECUTATE POLITIC
Soțul/soția poate beneficia de o indemnizaţie lunară de 700 lei dacă face parte din următoarele categorii:
- persoana persecutată politic a decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu și soțut/soția ulterior nu s-a recăsătorit,
- persoana persecutată politic a decedat după ieşirea din închisoare, din spitalul de psihiatrie, după întoarcerea din strămutare, din deportare, din prizonierat sau după încetarea măsurii de stabilire a domiciliului obligatoriu, și soțut/soția ulterior nu s-a recăsătorit,
- persoana persecutată politic a decedat în împrejurările menționate mai sus și soțul/soția din motive de supravieţuire, a fost nevoit (nevoită) să divorţeze de cel închis, internat abuziv în spitale de psihiatrie, deportat, prizonier, strămutat sau căruia i s-a stabilit domiciliu obligatoriu, dacă nu s-a recăsătorit şi dacă poate face dovada că a convieţuit cu victima până la decesul acesteia.
CONDIȚII PENTRU COPIII PERSOANELOR PERSECUTATE POLITIC
Copiii pot beneficia de o indemnizație lunară de 500 lei dacă: persoana persecutată politic a decedat, dispărut sau exterminat în timpul luptelor cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti, în timpul detenţiei, internării abuzive în spitale de psihiatrie, în timpul aplicării măsurii domiciliului obligatoriu, strămutării, deportării sau prizonieratului.
Copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la pct. 1-6, precum şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)- f) are dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele său decedat, respectiv 350 lei sau 700 lei. Același lucru este valabil și pentru copilul înfiat de alte persoane, acesta nefiind exclus, de la beneficiul drepturilor solicitate, în considerarea persecuţiei politice a părintelui său biologic.
Copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute la pct. 1-6 are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele său decedat.
De aceste drepturi beneficiază și:
- copilul celui decedat după eliberarea din detenţie, internare abuzivă în spitale de psihiatrie, după ridicarea măsurii domiciliului obligatoriu, strămutare, deportare sau prizonierat, în situaţia în care părintele său, deşi ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile decretului-lege,
- copilul minor la data căsătoriei părintelui său cu persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la pct. 1-6 şi care a fost crescut de către părintele beneficiar de indemnizaţie potrivit prezentului decret-lege.
Atenție!!!
De prevederile Decretului-lege beneficiază și persoanele domiciliate în străinătate, fiind necesar a avea deschis un cont bancar și a aduce actele oficiale necesare pentru întocmirea dosarului.
În măsura în care considerați că vă încadrați în categoriile de persoane de mai sus și doriți să beneficiați de indemnizație, vă putem ajuta la întocmirea dosarului.